176. cucumber, radish & farro salad


Farro Cucumber-Radish Salad
- ¾ cup farro
- ½ cucumber, chopped
- ¾ cup radishes, diced
- ½ red onion, chopped
- 2 tablespoons parsley, chopped
- 2 tablespoons olive oil
- 1 lemon, juiced
- salt and pepper
Bring a medium pot of water to a boil. Add the farro and cook for 10 minutes. While the farro is cooking, rinse the cucumber, radishes and parsley. Chop the cucumber, radishes, parsley and red onion. Add to the farro and toss with lemon juice, 2 tablespoons olive oil, salt and pepper.
175. Japansk curry/ カレー/ karē

2 port / källa
1 lök
1 morot
1 liten aubergine
1 liten grön paprika
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
1 msk currypulver
2 msk olja
2 dl krossade tomater
3 dl vatten
1 msk buljongpulver
1 torkat lagerblad
½ litet äpple
25 g stark Japansk curry (från block, finns att köpa i asiatiska butiker)
Dela löken i två halvor. Hacka den ena halvan fint, klyfta andra halvan i centimeterstora "båtar". Skala och riv moroten. Skär aubergine i bitar (1 cm). Fräs lök i olja i ca 5 min. Riv ner ingefära och vitlök tillsammans med currypulver och stek ytterligare någon minut. Rör ner krossade tomater, vatten, buljong och riv ner lagerbladet. Låt puttra under lock i ca 10 min. Tillsätt därefter curryblock, rivet äpple och hackad paprika (1 cm) och rör om noga. Koka tills paprikan är mjuk.
Jag åt detta med tofu. Men det är nog gott med ris till.
1 lök
1 morot
1 liten aubergine
1 liten grön paprika
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
1 msk currypulver
2 msk olja
2 dl krossade tomater
3 dl vatten
1 msk buljongpulver
1 torkat lagerblad
½ litet äpple
25 g stark Japansk curry (från block, finns att köpa i asiatiska butiker)
Dela löken i två halvor. Hacka den ena halvan fint, klyfta andra halvan i centimeterstora "båtar". Skala och riv moroten. Skär aubergine i bitar (1 cm). Fräs lök i olja i ca 5 min. Riv ner ingefära och vitlök tillsammans med currypulver och stek ytterligare någon minut. Rör ner krossade tomater, vatten, buljong och riv ner lagerbladet. Låt puttra under lock i ca 10 min. Tillsätt därefter curryblock, rivet äpple och hackad paprika (1 cm) och rör om noga. Koka tills paprikan är mjuk.
Jag åt detta med tofu. Men det är nog gott med ris till.
174. Quinoa vanillée

½ dl quinoa + 2 dl vatten
Koka långsamt under lock i ca 15-20 min tillsammans med vanilj + kanelstång + 1 msk sultanrussin. Toppa med 1 tsk messmör natur + osötad sojamjölk.
173. Tagine couscous
2 port
1 eko aubergine (200 g)
1 liten lök + 2 vitlöksklyftor
½ msk färsk riven ingefära
1 tsk gurkmeja, ½ tsk kanel, 1 nypa mald nejlika, 1 nypa chilipulver
2 tomater, hackade (150 g)
ca 2-3 dl vatten, mer kanske
2 dl kokta kikärter
salt & olivolja
Skär auberginen i ganska stora kuber, lägg i en sil och salta. Låt stå och "svettas". Under tiden; skiva löken och vitlöken tunt. Riv ingefära, mal och mät upp kryddor. Hacka tomaterna. Värm upp lite olja i en non-stick panna. Fräs löken mjuk på medelvärme i ca 5 min. Tillsätt vitlök, fräs 1 min. Tillsätt kryddor (ink. ingefära), fräs 1 min och rör under tiden så inget bränns. Skölj av aubergine, tillsätt i pannan. Fräs i ca 10-15 min på ganska låg värme tills auberginen börjar bli mjuk och söt ( kan behövas tillsättas ytterst lite vatten då och då ifall det blir torrt). Tillsätt därefter tomater och vatten tillsammans med salt. Lägg på ett lock eller liknande och låt puttra ihop sakta i ca 15 min (efter 10 min rörs kikärterna ner). Ät med couscous nedan och persilja.
Saffran-citron couscous
1 eko aubergine (200 g)
1 liten lök + 2 vitlöksklyftor
½ msk färsk riven ingefära
1 tsk gurkmeja, ½ tsk kanel, 1 nypa mald nejlika, 1 nypa chilipulver
2 tomater, hackade (150 g)
ca 2-3 dl vatten, mer kanske
2 dl kokta kikärter
salt & olivolja
Skär auberginen i ganska stora kuber, lägg i en sil och salta. Låt stå och "svettas". Under tiden; skiva löken och vitlöken tunt. Riv ingefära, mal och mät upp kryddor. Hacka tomaterna. Värm upp lite olja i en non-stick panna. Fräs löken mjuk på medelvärme i ca 5 min. Tillsätt vitlök, fräs 1 min. Tillsätt kryddor (ink. ingefära), fräs 1 min och rör under tiden så inget bränns. Skölj av aubergine, tillsätt i pannan. Fräs i ca 10-15 min på ganska låg värme tills auberginen börjar bli mjuk och söt ( kan behövas tillsättas ytterst lite vatten då och då ifall det blir torrt). Tillsätt därefter tomater och vatten tillsammans med salt. Lägg på ett lock eller liknande och låt puttra ihop sakta i ca 15 min (efter 10 min rörs kikärterna ner). Ät med couscous nedan och persilja.
Saffran-citron couscous
2 port
1 dl fullkornscouscous, 1 dl vatten, rivet citronskal & 1 liten nypa saffran och salt.
- Koka upp vatten tillsammans med citronskal, salt och saffran. Tillsätt couscous. Dra av från plattan och lägg på ett lock. Låt stå 5-6 min. Fluffa upp med gaffel.
1 dl fullkornscouscous, 1 dl vatten, rivet citronskal & 1 liten nypa saffran och salt.
- Koka upp vatten tillsammans med citronskal, salt och saffran. Tillsätt couscous. Dra av från plattan och lägg på ett lock. Låt stå 5-6 min. Fluffa upp med gaffel.
172. Ratatouille
1 port
5 cm av zucchini, purjo & aubergine
1 stor vitlöksklyfta
1 stor mogen tomat (1 dl krossade tomater går också bra)
½ dl vatten
smulat lagerblad, hackad färsk timjan & basilika
salt och peppar
Skär/skriva grönakerna ganska grovt. Finskiva vitlök. Lägg alla ingredienser (utom salt och peppar) i en kastrull och koka långsamt och försiktigt under lock i minst 30 min. Smaka sist av med salt och peppar.
5 cm av zucchini, purjo & aubergine
1 stor vitlöksklyfta
1 stor mogen tomat (1 dl krossade tomater går också bra)
½ dl vatten
smulat lagerblad, hackad färsk timjan & basilika
salt och peppar
Skär/skriva grönakerna ganska grovt. Finskiva vitlök. Lägg alla ingredienser (utom salt och peppar) i en kastrull och koka långsamt och försiktigt under lock i minst 30 min. Smaka sist av med salt och peppar.
- Koka ½ dl gröna linser i vatten tillsammans med pressad vitlök & salt tills linserna är mjuka fast ändå har tuggmotstånd.
- Rosta ½ hand färska kantareller i ugn eller stekpanna med salt och svartpeppar.
- Rosta ½ hand färska kantareller i ugn eller stekpanna med salt och svartpeppar.
171. Radish, watermelon & peach




