10. Blåbär

Blueberry


9. Tart

RECEPT


8. Päronpaj


Pear Tart with Whiskey Cream
Makes 1 tart

 

Pie Crust

  • 1 cup plain flour
  • 1/4 cup toasted hazelnuts, ground
  • 3/4 cup unsalted butter (room temperature)
  • 1 teaspoon sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 1 tablespoon water

1. Place the flour, hazelnuts, butter, sugar and salt in a large bowl. Begin rubbing the butter into the flour, working it until the mixture resembles wet sand and clumps together. Add 1 tablespoon of water and mix together until it forms a loose ball. Turn out onto a floured surface and knead slightly. Form into a round disk and chill in the refrigerator for 1 hour.

2. After at least an hour in the refrigerator, work the dough into a 1-cm (1/3-inch) thick round on a lightly floured surface with a lightly floured rolling pin. Lift the dough into a 9-inch buttered pie pan. If the pastry breaks up, you can fit it back together by pressing it into the pie tin. Ensure there is an even layer of pastry within the tin. To create a decorative edge, roll the remaining pastry into small balls and press around the edge of the tin. Once assembled in the pie tin, place the pastry in the freezer. (Do not do this if you are using a ceramic/porcelain dish, or any dish that may suffer from extreme temperature differences.)

3. Heat the oven to 180ºC/350ºF. Remove the tin from the freezer, place a sheet of parchment paper over it and pour in baking weights, dried beans or rice to weight the pastry. This step, called blind baking, will keep the base from rising later once it has been filled.

4. Slide into the oven for 20 minutes. Remove the baking weights and prick the base of the crust with a fork to release steam.

 

Pear Filling

  • 3 large pears
  • 1/4 cup brown sugar
  • 1 tablespoon salted butter
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon ground ginger
  • 1 tablespoon Bourbon whiskey

1. Cut the pears in half and remove the cores. Slice into 1/4-inch slices and place in a large bowl. Add all other ingredients and toss to evenly coat the fruit.

2. Arrange the sliced pear attractively in the blind-baked crust and slide into the oven for an additional 30 minutes. For the first 15 minutes, cover the tart with a sheet of aluminum foil to keep the fruit from burning. Remove the foil to finish baking and remove from the oven once the fruit is soft and the crust golden.

3. Once cooled slightly, top with the cold whiskey cream and serve.

 

Whiskey Cream

  • 1 cup heavy whipping cream
  • 1/3 cup sugar
  • 1 tablespoon Bourbon whiskey
  • seeds from 1/2 vanilla bean

Combine the ingredients in a small bowl and whisk on the medium-high setting until the cream is light and fluffy and the ingredients are thoroughly mixed.

RECEPT

7. Matmuffins

Ingredienser:
4,5 dl mjöl
1 tsk salt (?)
1 tsk bikarbonat
3 ägg
1,5 dl turkisk yoghurt

goda oliver med kärna, bladspenat, basilika, kronärtsskockshjärtan, soltorkade tomater, lagrad cheddar, pumpafrön, vitlök, &peppar.

UGN: 200grader.


Gör såhär:

Hälften gramhamsmjöl och hälften vanligt vetemjöl. Lägg mjöl, salt och bikarbonat i en bunke, blanda ihop lite. Sen blandar man ner äggen och yoghurt, blanda till en smet.

Lägg ut muffinsformar och fyll till hälften. Hacka spenat och tyck ner i smeten med en sked. Hacka soltorkade tomater, kronärtsskockshjärtan och oliver, lägg överst i formarna och tryck lätt ner. Riv på lite cheddarost och toppa med pumpafrön och peppar. Ställ in i ugnen i 12 minuter och när de är klara; dekorera med basilika.

(bild&recept)


6. Hallon och chokladflarn

(6 stycken)

Ingredienser:
250g Smördeg, tinad (färdigköpt)
150g Hallon, frysta
2-3 msk Strösocker
1 msk Vaniljsocker
0,5 tsk Maizena
1 krm Limeskal, finrivet
50g Mörk Choklad, hackad

 

Gör så här:
Skär smördegen i 6 lika stora plattor och skär ett snitt längs varje kant. Blanda hallon med socker, vaniljsocker, maizena och limeskal. Fördela hallonen över varje smördegsplattas mitt. Strö över den finhackade chokladen. Grädda flarnen i 225 grader, ca 12-15 minuter. Pudra över florsocker vid servering.

(bild&recept)

 


5. Äppelkaka

Ingredienser:
4-5äpplen
125g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
3/4 tsk bakpulver

Gör så här:
Skala och skiva äpplena grovt och lägg dem i en smord ugnsfast form. Blanda samman alla ingredienser till kakan och tryck ut ett täcke av degen över äpplena. Grädda i 200 grader i 30 minuter.
 
(bild&recept)

4. Snabbglass

Ingredienser:
250g fryst mango (eller valfri annan djupfryst frukt)
2-4 msk vaniljyoghurt
1 msk flytande honung
1 halv banan (om man vill ha krämigare resultat)

Gör så här:
Mixa allt i en matberedare eller stavmixer.
Mangon måste vara djupfryst och när alla ingredienser är en jämn smet ska den ätas på en gång för att "glassigheten" inte ska försvinna.

3. Rischoklad

Ingredienser.

200 g ljus blockchoklad
1 msk rapsolja
3 dl rispuffar

 

Gör såhär.

Bryt chokladen i småbitar. Värm rapsoljan på svag värme i en kastrull och smält ner chokladen under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner rispuffarna. Häll på en tallrik klädd med bakplåtspapper och ställ att stelna i kylskåpet. Ta ut när chokladen stelnat och bryt i fyrkantiga bitar. Förvara svalt i burk med lock.

(källa)

2. Hasselnötskakor

(Bild&recept)


1. Ratatouille