481. Spring egg salad W capres, radish & cilantro

 

480. Vegan lentil salad

 

479. Tortillazz

tortillabröd med : avokado halloumi tomat gurka hummus yoghurt/myntasås och jordgubbar.

478. Regnbågspizza

Receptet ger 2 st pizzor alt. 1 plåt

 
 
INGREDIENSER

1 dl bovetemjöl
1/2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
3 msk chiafrön blandat med 1 dl vatten till en geléaktig massa
1 1/2 mandelmjölk, eller annan valfri vegetabilisk mjölk
Örtsalt

 

TOPPINGFÖRSLAG

Stekta grönsaker, t.ex: gulbetor, polkabetor och gul eller grön zucchini
Bipollen
Koriander
Basilika
Solroskärnor

 

SYRLIG SALLAD

Morot
Purjolök
Rödlök
Polkabetor
Gulbetor
Äppelcidervinäger
Örtsalt
Olivolja

 

TOMATSÅS
Hacka lök och vitlök och bryn i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt färska hackade, urkärnade tomater, tomatpuré och lite passerade tomater. Krydda upp med salt, peppar, citronsaft, lite agave sirap och eventuellt någon valfri ört, t.ex oregano eller basilika. Låt puttra tills alla smaker satt sig och du är nöjd med konsistensen.

TIPS! Ibland när jag är lat gör jag en snabbvariant av tomatsås. Fräser då lite vitlök och lök i en kastrull och tillsätter sedan lite steviaketchup och svartpeppar. Woila, tomatsås på 5 min.

 

 

GÖR SÅ HÄR

Gör i ordning tomatsåsen allra först så den får stå och puttra så länge som möjligt.

 

1. Sätt ugnen på 225 C.
2. Du kan om du vill steka på gulbetorna, polkabetora och den gula zucchinin i kokosolja under tiden du gör pizzasmeten, det går bra att lägga på dom råa också men jag ville ha lite stekyta. Stekte dom gyllenbruna och något mjuka.
3. Blanda alla torra ingredienser till pizzansmeten.
4. Vispa sedan ner mandelmjölken och chiamassan. Rör om till en jämn, tjock och klibbig smet.
5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Bred ut smeten till två runda pizzor med hjälp av en slickepott doppad i kallt vatten.
6. Sätt in i mitten av ugnen i 8-10 min.
7. Ta ut och bred på tomatsås och lägg på dom stekta grönsakerna. In i mitten av ugnen i ytterligare 10-13 min eller tills din topping har den yta du önskar.
8. Under tiden pizzan gräddas kan du göra i ordning den syrliga salladen. Använd en mandolin, osthyvel eller potatisskalare för att skiva tunna morotsstrimlor, gulbeteskivor och polkabeteskivor. Hacka sedan purjolök och rödlök. Lägg i en skål och ha på en skvätt äppelcidervinäger, olivolja och en nypa salt, rör om och låt stå kallt till servering.
9. Ta ut pizzan och servera den med den syrliga salladen och färska örter.

 


477. Salmon bowls W pickled onion & sauteed leeks

salmon bowls with pickled red onions roasted sweet potatoes and sauteed leeks
 
SALMON BOWLS // serves 2
Preheat oven to 400.

Ingredients:
2 servings fresh salmon, arctic char or trout, seasoned with salt and pepper
1/2 T grapeseed oil
1 sweet potato, peeled and diced
1-2 leeks (depending on their size), sliced lengthwise and chopped
olive oil, salt and pepper, divided

pickled red onions
1 red onion, cut in half and thinly sliced
1/2 tsp sugar
1/2 tsp kosher salt
3/4 cups rice vinegar (/white wine vinegar/apple cider vinegar)
1 garlic head, peeled and halved
5 black peppercorns
5 all spice berries

lemon-dill dressing
juice from 1/2 lemon
1/2 T dijon mustard
1/2 tsp maple syrup
1/2 T rice vinegar
2 T dill, chopped
1/4-1/3 cup olive oil

for serving
2 large handfuls of greens (kale*, spinach, romaine)
pea shoots
half an avocado, sliced

* if using kale, remember to massage with some olive oil and salt


What to do:

pickled red onions
Bring 2-3 cups water to boil in a kettle. Add the sugar, salt, vinegar, garlic, peppercorns and all spice to a large glass jar. Seal and shake vigorously to dissolve. Place the sliced onions in a colander in the sink. Pour the boiling water over the onions and let drain. Transfer the par-boiled onions to the jar, seal and shake. Let sit for minimum 1 hour, but best after 24 hours.

lemon-dill dressing
Combine all the dressing ingredients in a glass jar. Seal and shake well to combine.

Toss the diced potatoes with 1/2 T olive oil, salt and pepper. Roast on an aluminum foil lined baking sheet for 30 minutes.

While the potatoes are roasting, sauté the leeks over medium heat with 1/2 T olive oil, salt and pepper for 5-8 minutes, until they begin to brown. Set aside.

Warm a cast iron skillet with 1/2 T grapeseed oil over high heat. Once hot, add the salmon flesh side down (it should begin to sizzle and splash oil, so be careful). Sear for 1-2 minutes, depending on the thickness of the piece. Gently flip each piece (skin side down) and transfer to the hot oven for 5 minutes.

To serve, combine everything in a low bowl and top with a generous portion of dressing.

476. Creamy sesame noodles

 
Ingredients
2 Large Courgettes
1 Red Pepper
2 Tablespoons of Sesame Seeds
 
For the sauce:
1/4 Cup of Tahini
3 Tablespoons of Tamari/Soy Sauce
2 Tablespoons of Red Wine Vinegar
2 Tablespoons of Honey/Agave
1 Tablespoon of Sesame Oil
Juice of 1 Lime
 

- spiralize your courgettes and add them to a large bowl. slice your pepper into really thin strips and pop them into the bowl too.

- add the sesame seeds to a pan on medium heat and let them toast away while you make the dressing. toss them every minute or so. they are done when you start to hear popping.

- add all of the dressing ingredients to a bowl and whisk it well until you have a creamy, smooth mixture.

- pour the dressing over the courgettes and toss so that everything is evenly coated. sprinkle the sesame seeds on top and dig 

 

475. Cucumber & avocado salad W kumquats

 

474. Asiatiska nudlelsallad