106. Spinach&chickpeasalad
[källa]
105. Baby cos salad
Baby cos salad w peas & haloumi
Serves 4.
¾ cup fresh or frozen peas
1 cup black grapes
4oz / 120g baby cos lettuce (romaine)
Rinse haloumi under cold water. Pat dry with paper towel. Use a sharp knife to slice haloumi into ¼ inch / 1cm-thick slabs. Heat 2 tablespoons olive oil in a large heavy-based skillet over medium-high heat. Add the haloumi and cook for 40 seconds each side or until golden brown. Transfer to a plate and let cool.
Bring a small saucepan of water to the boil over high heat. Add the peas and boil for 20-30 seconds (do not over cook them). Drain and rinse under cold water to stop them cooking.
To make the dressing, in a small bowl whisk together the honey, ¾ cup olive oil, mint, garlic, balsamic. Taste and add salt and pepper to your liking.
Cut the cooled haloumi into ¼-inch / 1 cm cubes. Toss the salad leaves with grapes, peas, ¼ cup of the dressing and ¾ of the haloumi. Sprinkle the remaining haloumi on top.
104. Quinoasallad
Förrätt till 6 pers. alt. tillbehör till 4 pers.
1 dl quinoa, valfri färg
500 g oskalade räkor
1 röd paprikor
12 körsbärstomater
50 gram sallad, valfrisort
1 röd chilifrukt
100 g sockerärter
1 citron, saft och rivet skal
½ dl färsk dill, grovt hackade
2 hackade vitlöksklyfter
extra virgin olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 pkt halloumi
2 dl sesamfrön
1 ekologiskt ägg
Till servering:
turkisk yoghurt
Gör så här: Skala räkorna och marinera dem i saften från 1/2 citron. Rosta paprikan högst upp i ugnen på 250° i ca 15 min. Vänd den efter ett tag när den har blivit ordentligt rostade. Därefter låt paprikan svalna i en skål i minst 10 minuter innan du skalar och skär den i strimlor.
Skölj quinoan noga under hett vatten. Under tiden som du rostar paprikan stek quinoan i olivolja i ca 5 min och koka därefter örten i dubbelt så mycket vatten med en gnutta salt i 12-15 min. Häll av eventuellt överflödigt vatten. Pressa över 1/2 citron och ringla över en tsk olivolja. Låt quinoan svalna i en stor skål. Halvera tomaterna. Blanchera sockerärterna och kyl dem omedelbart därefter i iskallt vatten. Skiva chilifrukten. Om du vill att rätten ska vara lite starkare ta med fröna, annars ta bort dem innan du skivar upp frukten. Stek hastigt chilifrukten och vitlöken i olivolja. Tillsätt sockerärterna och stek dem hastigt i chiliröran. Häll av marinaden från räkorna och blanda ihop quinoan, chiliröran, grönsakerna, citronskalet, dillen och räkorna. Smaka av med salt och peppar.
När salladen är färdig så är det dags att göra sesamhallomin. Skär den i skivor ca en cm tjocka. Dela dessa i tre lika stora strimlor. Vispa upp ägget i en liten skål. Vänd hallomibitarna först i ägget och därefter i en skål med sesamfrön. Alla sidor ska vara täckta. Stek dem försiktigt i lite olivolja tills de blir gyllenbruna.
Fördela salladen på 6 fat och toppa den med halloumibitarna. Servera gärna en stor klick turkisk yoghurt till.